e-stats.gr - Καταγραφή & Επεξεργασία Στατιστικών Στοιχείων Μπάσκετ

Προφίλ

       Το e-stats είναι η υλοποίηση μίας προσωπικής φιλοδοξίας και ταυτόχρονα το προϊόν συνεργασίας επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και καλών φίλων. Η επιθυμία να βρουν διαδικτυακό τόπο και προβολή τα στατιστικά των αγώνων που καταγράφτηκαν, ώστε να μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτά, ήταν αυτή που οδήγησε στη δημιουργία του site. Η διάθεσή μου να ασχοληθώ με την καταγραφή και την επεξεργασία στατιστικών στοιχείων προήλθε από το συνδυασμό του πάθους μου για το μπάσκετ και της αγάπης μου για τους αριθμούς. Τα στατιστικά αποτελούν για μένα την εναλλακτική οδό ώστε να παραμείνω στο χώρο του αθλήματος, το οποίο δεν μπορώ πλέον να υπηρετήσω σαν ενεργός αθλητής, προσφέροντας πια τις υπηρεσίες μου εκτός παρκέ. Επιπλέον, εξαιτίας μιας αριθμολαγνείας που με ταλαιπωρεί εδώ και καιρό, εκνευρίζομαι κάθε φορά που ακούω τη φράση "τα στατιστικά δεν λένε πάντα την αλήθεια". Συνάδελφοι μπασκετόφιλοι, από όποιο πόστο και αν υπηρετείτε την πορτοκαλί μπάλα, σας ενημερώνω πως τα στατιστικά λένε ΠΑΝΤΑ την αλήθεια. Απλά, δεν τη λένε ολόκληρη. Αυτή είναι η βασική αρχή του εγχειρήματος που λέγεται e-stats, και αυτή είναι και η προσωπική μου φιλοσοφία.

      Ευχαριστώ τον καλό μου φίλο και πρώην συμπαίχτη μου Κων/ νο Δημητριάδη, που χώρεσε σε ένα πρόγραμμα όλες μου τις απαιτήσεις και με βοήθησε να ξεπεράσω όλα τα προβλήματα που δημιουργούσε η άγνοιά μου γύρω από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τον γραφίστα μου Τακη Μαυρομμάτη, που κάθε φορά αυτό που δημιουργεί για μένα ξεπερνά τις προσδοκίες μου όσον αφορά την αισθητική του πλευρά. Ευχαριστώ κυρίως τον Ανδρέα Βασιλάτο που υπήρξε συνοδοιπόρος μου σε αυτό το εγχείρημα και όσους συνεργάστηκαν και εξακολουθούν να συνεργάζονται μαζί μου, στην προσπάθεια να βγουν τα στατιστικά από τα όρια των παρκέ των εθνικών κατηγοριών και να φτάσουν μέχρι τα τσιμέντα των ανοιχτών γηπέδων.

Text Box:                                                                                                                                                                                                                    Καλή περιήγηση,

Κων/ νος Αντύπας

Πολιτικός Μηχανικός
      
       Καταγραφή και επεξεργασία. Δύο εργασίες εξίσου σημαντικές, είναι αυτές που θα δώσουν στον προπονητή τα κατάλληλα εφόδια για μία ορθή ανάλυση ενός αγώνα, ενός συστήματος, της αντίπαλης ομάδας κτλ. Η καταγραφή αποσκοπεί στην αποτύπωση επιδόσεων (ατομικών και ομαδικών) σε μετρήσιμα μεγέθη. Η επεξεργασία είναι το συμπέρασμα της καταγραφής. Σε βάθος χρόνου μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε τα τρωτά ή τα δυνατά σημεία ενός παίχτη ή μίας ομάδας. Μας δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουμε αποδόσεις συστημάτων, κοινά σημεία στους αγώνες που οδήγησαν στη νίκη και αντίστοιχα σε αυτούς που απέφεραν την ήττα. Μπορούμε να αποδώσουμε το shot chart της ομάδας, ενός παίχτη ή ακόμα κι ενός συστήματος, αποκαλύπτοντας τις προτιμήσεις στο σουτ. Αποδόσεις βασικών έναντι αναπληρωματικών, απόδοση εναντίον αμυντικών συστημάτων αλλά και αμυντική απόδοση, απόδοση αιφνιδιασμών, κατηγοριοποίηση λαθών και φάουλ κ.α. Όλα αυτά είναι προϊόντα της επεξεργασίας που γίνεται στο e-stats. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στον προπονητή οποιουδήποτε στοιχείου μπορεί να του φανεί χρήσιμο στο στήσιμο της ομάδας. Και όπως συμβαίνει στους προπονητές, έτσι και στους στατιστικολόγους, μόνο η μισή δουλειά γίνεται την ώρα του αγώνα. Και οι δύο οφείλουν να κάνουν τη δική τους προετοιμασία. 

       Μαζί με τον Κων/νο Αντύπα ξεκινήσαμε το εγχείρημα αυτό, επωμιζόμενοι το βάρος της ευθύνης της θέσης μας, αλλά και της ανάγκης για συνεχή εξέλιξη, ώστε να παραμένουμε ανταγωνιστικοί και υπερδοτικοί στις υπηρεσίες μας. Αυτό άλλωστε επιβάλλουν οι καιροί της κρίσης. Προσωπικά, η προσέγγιση του αθλήματος από την πλευρά του στατιστικολόγου, με έχει κάνει να πανηγυρίσω ουκ ολίγες φορές επιτυχίες συνεργαζόμενης ομάδας. Και αν από την επιτυχία αυτή αναλογεί ποσοστό 1% στον στατιστικολόγο, είμαι σε θέση να το εξαντλήσω το ποσοστό αυτό.

Καλή περιήγηση,

Ανδρέας Βασιλάτος